Eet-Lokaal is niet alleen een plek om te eten en drinken. Dit is ook dé plek waar elk half jaar een wisselde collectie kunst te bekijken is. Het monumentale pand leent zich er bij uitstek voor.
De kunstenaars komen vrijwel altijd uit regio de Liemers of het onderwerp is de regio.
Café | Begane grond
Gerrie Cuypers
Via mijn kunstzinnige processen maak ik expressief wat me beweegt. De gebruikte technieken wisselen elkaar in een circulair ritme af. Zo schrijf en schilder ik en maak linosnedes en sjablonen. Ook (foto-) collages, waarbij ik eerder gemaakte kunst hergebruik, komen voor in mijn beeldtaal.
Mijn werk is gebaseerd op de natuur en ik wil hierin ervaren, leren en maken wat me roept. Via mijn vormgeving plaats en uit ik me in deze wereld, die me vaak overweldigt.
U Vindt me op:
-Instagram: trueladycolorful
-Facebook : Gerrie Cuijpers
Mail: gerriecuijpers61@gmail.com
Mob: 0616024761
Ik werk ook in opdracht. Heeft u een vraag over het laten maken van een linosnede, of over het door mij laten drukken van een linosnede die u hier ziet, in een andere, door u gewenste kleur?
Neem gerust contact op, ik maak het graag!
Restaurant | Begane grond
Hanneke Cuypers
06-1792 7213 / 0515 707243
Cuypers31@zonnet.nl (tot december 2024)
Ik ben te vinden op facebook, instagram en linked-in
Mijn eerste liefde was tekenen en ik heb in mijn jonge jaren dan ook schilderen en tekenen gestudeerd aan de kunstacademie te Kampen (het huidige Artez in Zwolle).
Ik heb in de jaren ‘90 een atelier opgericht met en voor mensen met een beperking en ben van lieverlee als het ware in zorg en welzijn gerold.
Ik heb me om- en bijgeschoold en zet me nu nog steeds graag in voor mijn medemens als sociaal werker.
Ik heb ongeveer 25 jaar lang niets gedaan aan tekenen en schilderen om dat de afgelopen 4 jaren weer met passie op te pakken in mijn vrije tijd. Ik ben hier heel erg blij mee!
Ik werk graag met grafietpotlood, kleurpotlood, pastelkrijt, balpen en af en toe met aquarel-, acryl- of olieverf. Ik hou van het wonder van de natuur.
Ik ben nieuwsgierig, wil graag weten hoe alles in de wereld in elkaar zit en ik hou van details.
In mijn werk is dit ook zichtbaar.
Het is een poging om vat te krijgen op de wereld maar soms verlies ik mij juist in de details.
Ook dat mag gezien worden!
De wereld en het leven is niet alleen maar leuk en perfect, juist dát wat als negatief of ongewenst ervaren wordt vormt ons vaak het meest.
Waarmee eigenlijk alles uiteindelijk goed is!
Gang | Boven
Zozijn Eigen Stijl
Atelier Eigen Stijl bij Zozijn is een plek waar mensen met een beperking zichzelf kunnen ontwikkelen door bezig te zijn met kunst, textiel, reprografische afdeling en de winkel.
Ze werken er met veel plezier en respect samen. De kunst die gemaakt wordt is herkenbaar aan een grote mate van originaliteit en zeggingskracht. De meeste deelnemers zijn autodidact; hun werk is direct en spontaan. Ze werken met keramiek, textiel en schilderen en worden persoonlijk en professioneel begeleid. Ze zijn afkomstig uit deze omgeving en daarom trots om in het Eetlokaal te kunnen exposeren.
Kunstzinnig zijn is iets bijzonders; de kunstenaar creëert uit zichzelf en heeft expressieve vaardigheden en de vrijheid om zichzelf uit te drukken. Bij Atelier Eigen Stijl vinden we het belangrijk dat je iets van jouw ideeën verwerkt in je kunstwerk. Kunstenaars noemen dat ‘autonome, vrije kunst’. Bij Zozijn helpen we je bij het verbeteren van de techniek of bij het afronden van je kunstwerk. Zo worden er prachtige, kleurrijke en eigenzinnige kunstwerken gemaakt. De voorstellingen zijn soms sterk eenvoudig, anderen juist weer rijk met veel beeldingskracht. Wat de makers bindt, is dat zij door hun werk zichzelf hebben leren kennen, zich hebben kunnen ontwikkelen en zelfvertrouwen hebben gekregen. Dat is voor ieder mens belangrijk, dus ook voor deze groep mensen met bijzondere mogelijkheden. Zo worden er prachtige, kleurrijke en eigenzinnige kunstwerken gemaakt, die we nu eens hier laten zien. De kunstenaars zijn afkomstig uit deze omgeving en daarom trots om in Zevenaar te kunnen exposeren.
In ons pand in Zevenaar biedt Zozijn het kunstatelier, maar ook een weverij/textielafdeling, een repro afdeling en een ruime winkel een rustige werkplek en deskundige ondersteuning. Het is een veelzijdig atelier met creatieve en ambachtelijke activiteiten. Zo zijn we graag bezig met het upcyclen van producten. We weven met afgedankte plastic tassen en maken en kleurrijke nieuwe tassen van.
U bent welkom in de winkel op doordeweekse dagen van half 10 tot half 4. U kunt dan ook een blik in het atelier werpen en de kunstenaars aan het werk zien.
Eigen Stijl & Repro
Atelier / winkel / repro afdeling
https://www.zozijn.nl/locaties/eigen-stijl-zevenaar-dagbesteding
De Hooge Bongert 1B
9603 DA Zevenaar
06- 21360247 (Ine de Laak)
Mail: eigenstijl@zozijn.nl
FB: eigenstijl
Insta: eigenstijl_zevenaar
Sevenaer zaal & van Nispen zaal | Boven
Lucy Weenink
Over Lucy: Spelen met Kleuren en Levenskunst
“Al jong ben ik getekend. Niet alleen door het leven, maar ook met een verfkwast in mijn hand. Mijn eerste kennismaking met kleur kwam via het aquarelverfdoosje van mijn zus. Toen ontdekte ik dat kleuren meer zijn dan alleen iets om te zien; je kunt ze voelen. Waar anderen alleen kijken, ervaar ik de energie die uit de kleuren spat. Soms lijken ze zelfs een genezende kracht te hebben.”
“Maar getekend ben ik ook door het leven. Vallen en opstaan, dat leer je naarmate je verder komt. En die kunst van het opstaan, dat heeft een diepe plek gekregen in mijn eigen LevensKunst. Schilderen – of het nu met verf is of met woorden – helpt me daarbij op een manier die ik nooit had verwacht.”
Lucy praat met een twinkeling in haar ogen over de lagen die ons leven vormen. “Bij mijn schilderlessen en coaching help ik anderen om hun eigen, unieke laagjes te ontdekken. Met aquarel is dat zo mooi: je bouwt het langzaam op, laag voor laag. Waar we in het leven vaak dingen moeten afpellen, voegen we bij aquarel steeds iets toe. Een soort geschenk dat je langzaam uitpakt. Acryl heeft ook z’n charme, maar daar loop ik sneller vast in een vaste vorm. Het is alsof ik minder ‘cadeautjes’ krijg.”
Haar fascinatie voor de diepere laagjes in mensen en kunst blijkt ook uit haar aanpak. “Ik zoek het licht in zowel mijn werk als mijn spelende zelf. Daarom houd ik zoveel van kinderen. Zij zijn speels, open en onbevangen. Het is die nieuwsgierigheid die ik ook graag doorgeef aan mijn cursisten en coaching klanten. Want het leven is een mysterie dat steeds weer uit nieuwe invalshoeken bekeken kan worden.”
Wat Lucy het meest boeit? “Het wezenlijke dat zich achter de alledaagse werkelijkheid verschuilt. Dat is wat ik wil vangen op het doek. Door te schilderen dring ik door tot de kern van de dingen. Transparantie, harmonie, kleur en organische vormen – dat zijn mijn ankers.”
In haar groepslessen, naast coaching, nodigt Lucy mensen uit om hun creativiteit te verkennen. Of je nu komt om te ontspannen, nieuwe technieken te ontdekken of gewoon voor het plezier – het schilderen en het creëren maakt je hoofd helder en vrij. Zelf heeft Lucy haar weg in de schilderkunst gevonden als autodidact, via de Vrije Academie en met de begeleiding van kunstenaars als Joop Weggelaar, Ad van den Brink en Hetty van de Zande.
Het lichte atelier, midden in de natuur en met uitzicht op de uiterwaarden, is de perfecte plek voor inspiratie. “De natuur geeft me altijd nieuwe ideeën – het is alsof de kleuren en vormen om me heen op magische wijze op het doek verschijnen
Kom gerust langs voor een gesprek over mijn kunst, over de LevensKunst, of over de zoektocht naar je ware zelf. Je bent welkom.”
(0)6 39 51 28 01
Prijzen
Neem contact op met de kunstenaar i.v.m. de prijzen.
Polderkamer | Boven
Joyce van Katwijk, geboren in Canada, kwam begin jaren ’70 voor een korte stage naar Huis Sevenaer. Ze is er nooit meer weggegaan en werd de rechterhand van de jonkheer. Samen streden zij voor een natuurvriendelijke en rechtvaardige landbouw. De koeien in de weilanden achter Huis Sevenaer, haar koeien, zijn vleeskoeien van het Piëtmontese ras. De kalveren die ieder jaar worden geboren, komen zoveel mogelijk via natuurlijke weg ter wereld en worden niet weggehaald maar blijven bij de moeder.
De foto’s en andere illustraties die in de Polderkamer hangen zijn afkomstig uit de tentoonstelling “Rechtvaardige Landbouw – Strijd van een jonkheer”.
Deze fototentoonstelling was eind 2022 en begin 2023 te zien in de wandelgangen van de Turmac Cultuurfabriek.
De tentoonstelling is gemaakt door Anne Lammers en Jaap Tanja i.s.m. Liemers Kunstwerk.
Voor vragen en commentaar: jaaptanja@hotmail.com.
Ook exposeren bij Eet-Lokaal?
Ben of ken jij iemand die ook wel bij Eet-Lokaal zijn/haar kunst wil exposeren? Neem dan contact op met ons via 0316-242409, info@eet-lokaal.com of loop even bij ons binnen.